сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Награди на Фестивала „От винта!”

1.5.2018 г.

Българите Антон Пулийски от „Дрон Арена”, Филип Панайотов от Техническия университет и украинският студент в България Сергей Решетински получиха големите награди на тържествена церемония, с която завърши първия у нас Международен младежки фестивал за научно-техническо творчество „От винта!”.

Тримата ще бъдат изпратени да представят моделите си на разноски на руските организатори на фестивала на големи международни авиокосмически форуми в РФ. Антон Пулийски с дроновете си и Сергей Решетински с летящия си модел на Boeing 747- на HeliRussia на 24-26 май т.г. в Москва, а Филип Панайотов със стенда си за измерване на тяга на самолетни и вертолетни витла - на световното изложение МАКС 2019 в гр. Жуковски, Московска област.

Наградите бяха връчени от ръководителя на фестивала Виктория Соболева, от първия български космонавт Георги Иванов, от представителя на президентската институция, съветника по отбрана и сигурност Илия Милушев и другите официални лица. Още осем групови и индивидуални участници бяха отличени от „Авиационно-космически форум-България” и получиха като награда дронове - това са българските ученици от клуб „QURERTY”- Разград за специализираната LEGO машина и LEGO принтер,с ръководител Венелин Николов, младите специалисти от Мусала Софт, техническите таланти от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” от Варна за проект на ракетата „Одесос 1”, руските финалисти Азнив Смбатян от МАИ за Мастер класа „Схема на макетна платка с използване на Arduino”, Иван Семенюк, Анна Солодихина, Владислав Плотников- за проекта „Айсберг”, Татяна Карпова- за Copter Express и др.

Членът на журито, българският пилот Николай Калайджиев награди с полет младия изобретател Явор Христов за модела му TwinRay Solar Aircraft. Всички останали участници получиха специален диплом от организаторите.

През трите дни на фестивала над 2000 души посетиха изложението с модели на самолети, дронове, роботи и специализирана техника и над 40-те съпътстващи прояви. „Мисля, че с този международен фестивал се възроди научно-техническото творчество на младежта, което повече от 30 г. беше прекъснато. И това има огромно значение за участниците и посетителите на форума. За съжаление, той продължи само 3 дни, но дори и повече време да имаше- тук , в РКИЦ, щеше да бъде винаги пълно с хора”, сподели пред БГНЕС първият ни космонавт Георги Иванов.

Другата година се навършват 40 г. от неговия полет и той не само не е загубил надежда, че страната ни отново ще изпрати човек в Космоса, но и се старае с всички сили това да стане реалност.

Особено окуражена от провеждането на „От винта!” в София бе неговия ръководител Виктория Соболева. „Много съм доволна от нивото на фестивала - тук бяхме посрещнати топло, дойдоха толкова много хора - родители с деца, ученици, студенти, млади и по-възрастни хора. Мнозина от тях бяха не просто посетители, а взеха участие в нашите майсторски класове, посещаваха лекциите ни и прожекциите на документални филми”, призна тя. На тържествената церемония се състоя и премиерата на българския научно-популярен филм на Цветан Паров и Давид Вълков „Космосът”. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах