сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

„Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”

1.12.2017 г.

Министерство на туризма приключи оценяването на подадените кандидатури за участие в националния конкурс по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България” GRO/SME/16/C/071-Tourism.

Кандидатури за участие в конкурса бяха получени от общините на Ардино, Сапарева баня, Мездра, Белене, Ловеч, Брезово, Самоков, Стара Загора, Бургас (2 предложения), Драгоман, Петрич, Дряново, Раднево, Девня, Костенец, Чавдар, Марица, Хасково, Две Могили, Кърджали, Ямбол, Елена, Ботевград, Варна, Сливен, Малко Търново, Банско, Смолян и областните администрации на Ловеч и Добрич.

Оценяването на кандидатите беше извършено от комисия при стриктно спазване на критериите за това.

Съгласно изискванията на проекта, след приключване на оценяването по документи на подадените кандидатури, през месец октомври беше осъществено и посещение на място на петте дестинации, които получиха най-висок брой точки.

Класираните дестинации на първите пет места са, както следва:

Победител е Община Ямбол.

Ямбол е нова и завладяваща дестинация за културен туризъм. Разположен на древен и съвременен кръстопът, градът събира в себе си богато наследство от минали епохи и предлага вълнуващо пътешествие през тунела на времето от Праисторията до наши дни.

Назад във времето към траки и римляни ни връща Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ – единственият запазен голям тракийски град в България, култов и религиозен център, резиденция на тракийските царе, римски лагер.

В центъра на Ямбол е разположена красива сграда с вековна история – Безистенът – паметник на културата с национално значение, оценявана като един от най-красивите покрити пазари на Балканите. Безистенът днес е превърнат в модерен интерактивен музей, където специално създаден софтуерен продукт и високо-технологично компютърно оборудване презентират по иновативен начин културно-историческото наследство на ямболския регион.

Разходката в миналото продължава с Музея на бойната слава, чрез който се отдава почит на българския героизъм в борбата за постигане на националния идеал. Музеят привлича с уникални експонати и нестандартни експозиции, които под формата на 3D възстановки  представят сцени на бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле.

Ямбол е градът на на кукерите и на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. Фестивалът е пъстър калейдоскоп от традиции и съвременност, вълнуващи емоции и нови приятелства.

Уникално преживяване за всеки посетител е и Празникът „Ямболски  коледарски буенек“ с единствените в страната танцуващи коледари. Списъкът с преживявания може да се допълни с орфически ритуал за посрещане на Слънцето, празникът „Златната Диана“, арт фестивал „Отворени пространства“ и др.

Подгласници:  Община Мездра, Община Чавдар, Община Ардино, Община Драгоман

Повече информация можете да намерите тук

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах