сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

СТАНИ БЛАГОДЕТЕЛ! ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

27.7.2016 г.

Различни като нас.

„Всяко дете е индивидуална личност. То, само по себе си, е мъничка планета и ние трябва да се отнасяме към него с достатъчно уважение.“
София Минева, учител в детска градина.

В една от стаите на 92 ДЦГ „Лозичка“ цари оживление. Деца от трета група, събрани в приятелски кръг, протягат ръце, нетърпеливи да зададат въпросите си. Пред тях, заедно с учителката им София Минева, е и Тони Маринова, майката на едно от техните другарчета — Яница със синдром на Даун. Разговорът се завърта около това как избираме приятелите си и че да бъдат различни, всъщност е богатство. На финала всички заобикалят Яница и започват да я прегръщат. Тони за пореден път се убеждава, че нейната дъщеря е част от групата — „Децата я приемат, защото са заедно от самото начало“. Но преди да стигнат до тук, Яница и нейното семейство извървяват труден път.

Въпреки закона от 2009 г. за правото на прием на деца със специални образователни потребности, градината, която отваря вратите си за дъщерята на Тони, е последната в списъка ѝ. „Разплаках се от щастие, че някой най-накрая повярва в моето дете. За първия ѝ рожден ден там написах приказка, в която се опитах да обясня с какво Яни е по-различна от другите. Ние, родителите на децата със синдрома на Даун, обичаме да казваме за тях, че притежават „синдрома на любовта“. Те не са болни, а различни и мястото им е в масовите детски градини — не само заради техния добър старт в живота, а и заради толерантността, която другите деца развиват. За да се случва това, обаче е важен примерът на възрастните.“

В 92 ДЦГ „Лозичка“ Яница има своето специално място и много приятели. С тях тя опознава света, който е красив, защото е цветен, различен и променящ се, а не перфектен. Това кара Тони да гледа с надежда в бъдещето на дъщеря си. „Вярвам, че най-доброто за Яни предстои!”

*Историята е базирана на истински случай, но имената и изображенията на героите са сменени.

Снимка: © UNICEF Bulgaria/2015


В продължeние на пет години Банка Пиреос е стратегически партньор на УНИЦЕФ България и подкрепя цялостната дейност на организацията в страната за най-уязвимите деца. Сътрудничеството има за цел да развива дарителската култура у нас чрез иновативни механизми за редовни дарения, като ангажира хиляди клиенти и партньори на банката в обща кауза. От началото на партньорството през 2011 г. набраните средства са над 1 300 000 лв.

Повече за партньорството можеш да видиш на www.daritelskakarta.info


Програмата на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина“ цели да създаде модел за приобщаваща и подкрепяща среда за деца със специфични нужди в над 30 детски градини в България. Моделът включва осигуряване на достъпна среда, индивидуални консултации със специалисти – логопед, психолог и др. за децата със специфични нужди и подкрепа на техните семейства, обучение за учителите и др. Крайната цел е този модел да бъде въведен във всички детски градини в България, в полза на всички деца.

Повече на www.unicef.bg

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах