сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Да си наберем здраве по изгрев слънце

24.6.2016 г.

Поверието гласи, че на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила и трябва да се съберат в ранни зори, преди изгрев слънце.

Много от тях могат да се отглеждат и в саксия у дома, но нищо не може да се сравни с удоволствието да си ги набавим собственоръчно – било то от планината или от полето.

Къде се срещат билките и как да ги различим обаче?

Салвия

Това растение се отличава с нежни лилави цветове. За негова родина се смята Средиземноморието, но се отглежда на много други места, включително и у нас. Расте върху каменисти склонове и обича сухи и слънчеви места.

Мента

Този любител на влажни и прохладни райони можете да откриете в близост до езера и реки. У нас растението е разпространено в цялата страна, а в Тракийската равнина растат цели три вида мента – бяла, зелена и червена лютива.

Пелин

Пелинът вирее из храсталаци, градини и каменисти места. Ще го разпознаете по жълтите цветове.

Мащерка

Всеки, който обича планината, се е спирал пред ароматния, лилав цвят на мащерката. Можете да я намерите покрай любимите екопътеки и високо в планината – до 3000 м. надморска височина.

Ако не сте почитатели на дългите сутрешни разходки в търсене на билки, но все пак искате да си набавите дневна доза здраве и енергия, билковите бонбони Лукчета съдържат екстракт от всяко едно от изброените растения. Техният ароматен букет от салвия, евкалипт, копър, мента, пелин, мащерка и лайка ще се превърне в любимо билково удоволствие за сетивата, но и верен помощник на вашето здраве.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах