сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Фортисимо Фамилия закрива сезона през май

5.5.2016 г.

Владо Карамазов, Богдана Трифонова, Ана Пападопулу и Владо Пенев разказват приказки за деца и възрастни.

Фортисимо Фамилия ще представи два грандиозни спектакълa, с които ще отбележи финала на поредния си успешен сезон.

Първо, на 15 май, най-малките ще се радват отново на "Приказки за симфоничния оркестър" - своеобразен бал, на който всички вече познати музикални инструменти са поканени да засвирят заедно. Гласовитият тромпет ще танцува с нежната флейта, драматичната цигулката ще последва динамичните звуци на пианото, тубата и тромбонът отново ще заговорят на един език. На бала на музикалните инструменти ще бъдат и арфата, перкусиите, фаготът, виолата, контрабасът, обоят, валдхорната, виолончелото, кларинетът.

На това специално празненство всички те са поканени от диригента Максим Ешкенази, с помощта на когото децата ще се пренесат в приказката на Шехерезада, ще отскочат до езерото, където лебеди танцуват валс на цветята, а Жар птица и Властелинът на пръстените са просто картини от една изложба.

Балът на музикалните инструменти ще се окаже много по-забавен, отколкото пиршествата във всяка друга приказка, защото негови домакини са актьорът Владимир Карамазов и актрисата Богдана Трифонова. Любимецът от Народния театър ще се предреши като своенравен разбойник, а коя приказна героиня ще се окаже харизматичната водеща от БГ Радио, ще разберем съвсем скоро.

Децата ще разкрият една от най-дълго пазените тайни - тази на диригента-магьосник - и ще разберат как една малка диригентска палка успява да накара музикантите да сътворят прекрасна мелодии заедно.

На 29 май пък е поредният и последен за сезона епизод от поредицата за възрастни Фортисимо Академия. Музикално-образователната платформа FORTISSIMO продължава да работи в посока опознаването на класическата музика от малки и големи слушатели. С помощта на музиканти, певци, актьори и мултимедия слушателите имат възможност да се потопят в контекста и историята на най-хубавите музикални произведения, създавани някога, и да се доближат до преживяванията на великите композитори, които са ги сътворили.

Академията на FORTISSIMO вече представи Вивалди и Монтеверди по непoвторим начин, а финалният концерт за сезона - “Моцарт в Прага", на 29 май от 19:00 часа в зала България, ще ни потопи в света на Моцарт.

Много се знае за великия композитор, но този концерт ще разкаже за него по необичаен начин. "Детето-чудо" остава на заден план, за да отстъпи място на по-зрялата гледна точка към изкуството на Моцарт и по специално на периода му в Прага. На сцената ще чуем арии из оперите “Сватбата на Фигаро” и “Дон Жуан” в изпълнение на солистите Ралица Ралинова (сопран), Валери Турманов (баритон), Пламен Кумпиков (бас). Също така ще чуем и музикантите от Софийска филхармония, които под диригентството на Максим Ешкенази ще изпълнят “Пражката” симфония на Моцарт – Симфония N38, а актьорите Владо Пенев и Ана Пападопулу ще преведат зрителите през един от най-щастливите и успешни моменти от живота на Моцарт, а имено - посещенията му в чешката столица Прага.

Какво е привличало толкова силно композитора и го е карало да се връща в Прага? Отговора на този въпрос и още много интересни факти ще може да научите от новия проект Фортисимо Академия – “Моцарт в Прага” на 29 май, от 19:00 часа в Зала “България”.

Фортисимо Академия е част от образователната програма Фортисимо Фамилия, основана от Максим Ешкенази, реализирана от Софийска Филхармония с подкрепата на фондация "Америка за България".

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах