сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Българите и страховитият патагонски "дракон"

3.4.2016 г.

На границата между Аржентина и Чили, а може би и на границата на света изобщо… Мнозина наричат това място края на света. За четирима български алпинисти обаче краят на света беше началото на една експедиция, чиято цел беше да изкачат гранитните бастиони в Патагонските Анди и така да надхвърлят своите високи цели.

През месец януари, навръх Йордановден, след 12 часа непрестанно катерене Мартин Маровски и Виктор Варошкин осъществиха първото българско изкачване на емблематичния връх Серо Торе в Аржентина.

В експедицията „Патагония 2016 – Опашката на Дракона“, подпомогната от новата премиална продуктова линия на Оргахим под бранда SPIRIT, участваха още и Руслан Вакрилов и Григор Вътев. Въпреки че е висок едва 3128 м, Серо Торе представлява сериозно предизвикателство за запалените планинари заради техническата сложност на изкачването, суровия климат и ледената си шапка, оформена от постоянните, достигащи скорост над 200 км/ч ветрове в южна Патагония.

Стъпвайки на върха, Маровски и Варошкин запечатаха завинаги в съзнанието си яркото първо впечатление – „безупречно бяла емоция“, съдържаща в себе си пълния спектър от цветове.

Палитрата на Патагония – съвършено бяла на запад, с маслено зелени степи на изток, оранжева с гигантските си гранитни скали, отразяващи залязващото слънце, и синя – когато облаците разкриват небето… Патагония в емоции и цветове е вдъхновила богатата палитра и безупречното качество на новите интериорни бои SPIRIT.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах