сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

"Картиране до дупка" - 36 пещерняци участват в най-мащабната картировъчна експедиция в България

11.11.2015 г.
От 31 октомври до 8 ноември в района на Комщица се проведе пещерно-изследователска експедиция „Западна Стара планина“, организирана от Българска Федерация по спелеология и Асоциация на спелеоклубовете в София. Идеята е да се продължи систематизираната работа в района на община Годеч, осъществявана по
проект „Невидимото богатство на подземния свят“.

Основна цел на експедицията беше изготвяне на електронна карта на пещера Голяма Балабанова дупка.
Според наличната досега информация и съществуваща карта от 80-те години, пещерата е шеста по дължина в България с 4800 м. дължина, с лабиринтни галерии на няколко нива и преминаваща подземна река.

За първи път се извършиха толкова мащабни картировъчни дейности в тежка пещера по нова методика - с уреди DistoX и обработка на място с употребата на таблети и специфичен софтуер за сглобяване на карти. За 7 дни работа 4 основни екипа от по двама души успявха да изготвят електронна карта на пещерата. Балабанова дупка е с обща дължина на галериите 2957 м и денивелация 115 м. По време на картировката пещерняците откриха 127 метра нови галерии, в които няма видими следи от влизане на хора досега. Няма и налична информация за тези части.

Биоспелеолозите д-р Петър Берон и Стоян Горанов от Национален природонаучен музей успяха да съберат материал за по-нататъшни изследвания, като най-интересни са представителите на род Niphargus (ракообразни), намерени в полусифона на Голяма Балабанова пещера. "В същата пещера бяха открити многоножки от групата на диплоподите, които не са намирани досега там. Интересно бе наличието на типично пещерната пиявица Trochaeta bykowskii в относително висока численост" , споделят участниците в експедицията.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах