сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Двадесет дни Варна ще е център на занаяти и изкуства от цял свят

8.7.2015 г.

Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика" се открива във Варна на 1 август за деветнадесети път.

Изящни дърворезби, миниатюрни пластики, витражи, шарени черги и прекрасни текстилни пана, рисувана коприна и стъкло, везани носии и грейнали шевици, изящни произведения от кожа и камък и всичко, което талантливата българска ръка твори можете да видите на 19-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика", който ще се проведе от 1 до 21 август в Морската градина на Варна.

Доказал се, като най-голямото арт-изложение в България, панаирът събира във Варна едни от най-талантливите български майстори заедно с техни колеги от Италия, Румъния, Русия и дори от далечно Перу.

„Човек е създаден, за да създава", под това мото вече 19 години се събират и творят във Варна самоуки автори и утвърдени художници.

В специално изградената галерия „Къщата на майсторите" ежегодно варненци и гостите на града виждат творбите на автори от различни държави, участници в Международния пленер за изящни изкуства. Художниците от България, Румъния, Словения, Русия, Корея, САЩ, Германия, Франция вграждат в картините си Варна.

Международният панаир на занаятите и изкуствата е едно от най-колоритните събития на лятна Варна, създавайки неповторима атмосфера с богатата си съпътстваща програма, в която всеки ден са предвидени различни демонстрации и концерти.

Авторитетната конкурсна програма отличава талантливи автори.

Традиционно се провеждат Конкурс „Сувенири" и конкурс за произведения на изкуството „Уникати".

Конкурсът за млади автори в областта на живописта, графиката и скулптурата дава тласък в творческата кариера на много млади творци.

Богатата съпътстваща програма включва и проекта „Слънца рисуват слънца". На едно място рисуват деца от детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителски грижи. Детската рисунка, като начин на интеграция, това е идеята на проекта.

Едно от авторитетните събития, което се провежда в рамките на най-голямото арт-изложение в България, е Кръглата маса „Църковните изкуства - съхранение и развитие".

 Повече вижте тук

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах