сп. National Geographic - Март 2019
National Geographic KIDS - Март 2019

Мултимедиен проект „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло”

28.5.2015 г.

Джоузеф Хоровиц е най-популярният и уважаван музикален теоритик в Америка. Неговият проект, специално разработен за Нюйоркската филхармония - „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло", ще бъде пренесен на българска сцена. Той предлага на зрителите интерактивна среща с едно от най-въздействащите произведения в класическата музика - Симфония N6 „Патетична" от Пьотр Илич Чайковски.

Връх в симфоничното творчество на Пьотр Илич Чайковски, тази симфония е пророческа и уникална по дълбочината и искреността на себеразкриването. В едно свое писмо авторът признава, че е вложил в нея цялата си душа и че „тя е наситена с лични чувства и нерядко, докато я композирах, плачех. " В тази симфония Чайковски изобразява действително целия си живот и в нейните части може да се проследи и неговия житейски път - възходите и паденията, надеждата и отчаянието, любовта и омразата.


Завършена само девет дни преди неочакваната кончина на композитора, тази симфония има тайна програма, която той не споделя с никого, но музиката й говори сама - това е ЖИВОТЪТ. Трагичният разказ за живота на Човека със сложните обрати, борби и накрая - неизбежния край.

Защо Чайковски е наричан от близките си „дете от стъкло"? За какво разказва музиката на Чайковски? До каква степен тя включва психологически или биографичен разказ?

Aна Пападопулу, Максим Ешкенази и Софийска филхармония ще ви поведат на незабравимо пътуване в живота и музиката на Пьотр Чайковски.

Специална роля в мултимедийната част на проекта е отредена на Владимир Карамазов.


Цялата информация за концерта, както и множество интересни материали, може да намерите на специализирания сайт на проекта:
http://fortissimo.bg/family/tchaikovski/

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах