сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Паисиада - предай нататък

10.11.2014 г.

Като се ръководи от познанието, че за пръв път в модерната култура на българите националната памет за свещеното Свое е въплътена в „История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, академичен екип от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" с научен ръководител доц. д-р Мила Кръстева разработи проект на тема: „От идеята за историята, към националното, космополитното и глобалното: преписите и преправките на „История славянобългарска" и културноидентификационните модели на XVIII - XXI в." Академичната концепция настоява, че „История славянобългарска" трябва да се тълкува като онази възрожденска книга, която не съдържа единствено Автографа на Паисий от 1762-ра, а обема и всички останали (не)достигнали до нас нейни преписи и преправки, съставени между 1765 и 1882 година. Целта на проекта е да приобщи съвременните българи - поданици на космополитния и глобален XXI в., които живеят в България или в чужбина - към вярата на Отец Паисий и неговите духовни ученици - възрожденските преписвачи на Паисиевата история, че не е неудобно да си българин, но е непростимо да си юродив българин!

За реализирането на поставените задачи e разработен електронният сайт „ПАИСИАДА - ПРЕДАЙ НАТАТЪК!" (електронен адрес: http://paissiada.com)

Екипът, работещ по проекта, кани интернет потребителите да посетят сайта и да попълнят online анкетата (http://paissiada.com/bg/moata-istoria-slavanob-lgarska-).

На електронен адрес: info@paissiada.com споделете как според вас бихме могли да предадем нататък духовния урок на Хилендарския монах, който благовести, че трайното Утре започва от градивното Днес.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах