сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Ahacar - сайт за споделено пътуване

21.2.2014 г.

Споделеното пътуване е популярен начин на придвижване в Америка и Западна Европа. То представлява уговорка между пътуващи в една посока да използват един автомобил, вместо всеки да пътува с неговия. Отделните нации целят постигането на различни ефекти с утвърждаване на споделеното пътуване. Държави като САЩ, Испания, Австрия, Нова Зеландия, Швеция, Норвегия, Индонезия и др.акцентират върху опазването на околната среда, намаляването на трафика и лимитирането на въглеродните емисии, като са заложили в правилниците за движение обособяването на отделна „бърза" лента за споделено пътуващи, с което да ги стимулират. В по-топлите средиземноморски държави акцентът пада върху новите запознанства и разделяне на разходите за придвижване. Основен принцип на споделеното пътуване е да не се генерира печалба за никоя от участващите страни.

В България споделеното пътуване е малко известно. През годините са правени много опити да се създаде работеща платформа за популяризиране на тази култура. Така и не е намерен моделът по който такъв сайт да заработи и да носи ползи на обществото.

Платформата Aha!Car е създадена от трима души - икономист, инженер и графичен дизайнер. Инженерът ражда идеята, икономистът повярвал в нея и „сипал гориво в резервоара", а дизайнерът я нарисувал. Така се появил сайтът www.ahacar.com. Тримата си давали сметка, че не е достатъчно техния сайт да удовлетворява основната потребност за връзка между търсещите и предлагащите споделено пътуване, а се нуждае от допълнителни инструменти, за да задържа вниманието на потребителите. Затова изработили модул за събития, чрез който да се популяризират културни, социални, етно и благотворителни събития в Балканския регион. Създали и приложение за бърз филтър на маршрути, водещи към конкретно висше учебно заведение в помощ на студентите. После  решили да направят платформата балканска, защото целият регион оставал встрани от обсега на големите европейски carpool платформи. Превели сайта на английски, сръбски и гръцки език.

В www.ahacar.com e отделено сериозно внимание на темата за сигурността при споделеното пътуване. Разработена е система за рейтинг и ранг на всеки от потребителите. Първото е комплекс от оценки и коментари, които даден участник в споделеното пътуване получава от останалите участници, а второто са акумулираните от потребителя пропътувани „споделени" километри, което го качва от едно ниво в друго в Aha!Car йерархията. Така се изгражда публичен профил на всеки един потребител, който да дава информация за неговите предпочитания, навици и комуникации. Развита е и опцията Ladies Car, която дава възможност на жени, да пътуват само с жени.

Създателите на платформата вярват в идеята на споделеното пътуване и ще правят всичко възможно да развиват потребността от природосъобразно автомобилно придвижване.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах