сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018
Атентатът в катедралния храм „Света Неделя“, при който загиват 213 души, а около 500 са ранени, е най-тежкият терористичен акт в историята на България. Извършен е на Велики четвъртък от група дейци на военното крило на Българската комунистическа партия (БКП).
На 14 април 1876 година в местността Оборище край Панагюрище започва двудневното Оборищенско събрание, което на практика представлява първото българско народно събрание изобщо.
Точно три години след като потегля към Светите земи с рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, Балдуин, граф на Фландрия, междувременно обявен за първи латински император, коленичи пленен пред българския цар Калоян.
На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете освен притчата за талантите, тази за десетте девици.
Специалисти от Института за космически изследвания при Руската академия на науките ще помогнат на Националния исторически музей да разшифрова български глаголически ръкописи от X-XI век.
Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.
На Цветница по време на сутрешното богослужение (утренята) се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците.
Стотици велосипедисти се включиха във велошествието „Аз карам велосипед, последвай ме!“, което тръгна от пространството около храм – паметника „Свети Александър Невски” по маршрут до Южния парк.
В рамките на посещението си в САЩ генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изнесе лекция на тема „Превенция на войнстващия екстремизъм в 21-ви век " в Salisbury University в Мериленд в присъствието на 400 студенти и университетски преподаватели.
„Пещерняци от цяла България, обединявайте се!“, призоваха спелеолозите Светослав Маринов и Делчо Топалов.
23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Страница 30
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах