сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018
Щастлив ли е българинът? Вечният въпрос, който години наред витае сред обществото ни. Често, без да се отдели време за размисъл, отговорът е – не. Кратко, точно и ясно. Не. Дали това обаче наистина е така?
Тази събота Форумът за популярна наука Ratio събра български и международни лектори, които да покажат как вървим от научна фантастика към научен факт.
През нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. армейски части под ръководството на Военния съюз извършват държавен преврат, отстранявайки оглавявано от Александър Стамболийски правителство на БЗНС.
Колекция от миниатюрни порцеланови обувчици, първият киноапарат, който е работил със свещ, и един от първите телефонни апарати са част от оригиналните експонати, подредени в Музея на градския бит в Русе.
От днес започват дните на руската духовна култура в България. В продължение на два месеца ще станем свидетели на над 15 събития, посветени на руското духовно наследство и тясното сътрудничество между Русия и България в областта на културата и туризма.
Вече 218 години съкровището от Над Сент Миклош е част от императорската колекция в Музея за история на изкуството във Виена. От началото на април до юли 2017 г. то може да бъде разгледано в зала „Трезор“ на Националния археологически музей в София.
С необичайната си архитектура и своя позлатен купол Пантеонът в Русе напомня храм – и той наистина е светилище на възраждането на България.
Тази година Световният ден за опазване на околната среда е с фокус "да свържем хората с природата", подтиквайки ни да помислим над това доколко ние, хората, сме част от природата и колко много зависим от нея.
За повечето българи Свети Дух е поредният църковен празник, малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на българската писменост и култура - 24 май и Деня на народните будители - 1 ноември.
Чист късмет имат археолозите, които правят предварително проучване на обект край Благоевград. Те проучват едновременно селище и некропол от късно-римската епоха, при това отлично запазени.
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Страница 26
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах