сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Магическата сила на Баба Марта

1.3.2019 г.

Март е страховит месец. На турски език има поговорка, която е еквивалент на „Март идва като лъв, отива си като агне“, или по-точно „Никога не махай шала докато не е дошъл май“.

Името март идва от латинския Мартиус, което означава „Марс“, богът на войната, син на Юпитер и Юнона.

Всъщност март е като войната, битката между зимата и пролетта. Денят на Баба Марта е 1 март, типична българска традиция за посрещане на пролетта, празнувана с носене, размяна и подаряване на мартеници.

Мартеницата е украшение или малки декорации, направени от усукани червени и бели конци, обикновено под формата на гривни, или пискюли и малки кукли, окачени на дървета. Мартениците са навсякъде, по начин, по който те цъфтят точно като пролетта, която в крайна сметка ще се появи.

Смята се, че мартеницата носи здраве и щастие в предстоящата година, червеният цвят представлява живота и раждането, а белият цвят представлява чистотата и ново начало „начисто“. Става въпрос за жизнения цикъл и тъй като март се смята за началото на годината, както в повечето древни култури из цяла Азия, в Европа е подходящото време за празнуване на живота след оцеляването през суровите зимни месеци.

Всички в България започват да носят тези червени и бели нишки, някои от които са дадени от любими, само за да бъдат свалени, когато видите първия летящ щъркел, и след това да бъде вързана към клон на цъфтящо дърво. 

Баба Марта е митична фигура, която дава името си на деня, и се смята, че има магически сили; ядосана баба, често много ядосана, а слънцето блести само когато тя се усмихва.

Има много версии на нейната история. Уморена от дълга зима, тя решава да я почисти през пролетта, когато идва март, и докато тупа дюшека си, перата, които излизат от него, се изсипват върху Земята като снежинки, последният снеговалеж през годината.

Според поверието, за да донесе късмет, мартеницата никога не трябва да се купува, а да се дава като подарък от някой друг като знак за приятелство. Червени и бели преплетени нишки от деня на Баба Марта са всъщност гривни на приятелството. Те носят огромен оптимизъм и надежда за бъдещето. Нека си вържем приятелските гривни, да оставим Баба Марта да вихри магическите си сили, да издържи последните снегове, да позволи на пролетта да спечели битката си срещу зимата и да празнува природата.

Денят на Баба Марта е вписан през 2017 г. в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Всъщност тя е наследство не само на България, но и на човечеството, както и опазването на околната среда е отговорност не само на нациите, но и на цялото човечество. Нека мартеницата да бъде символ на протести срещу изменението на климата: щастливо очарование на надежда за бъдеще! /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах