сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Четири медала за биолозите ни от олимпиадата в Иран

22.7.2018 г.

Иранската столица Техеран бе тазгодишният домакин на Международна олимпиада по биология, най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят.

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и изпраща своя делегация още от самото начало. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото до сега бе 2017.

Международната олимпиада по биология 2018 обаче не й отстъпва - за първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Успехът се измерва в един сребърен и три бронзови медала за българския национален отбор по биология.

Комплектът медали на родна земя ще донесат Здравко Пламенов Иванов, ученик в 11 клас, СМГ - сребърен медал; Виктор Вальов Георгиев, ученик в 12 клас, НПМГ - бронзов медал; Ваня Иванова Миланова, ученичка в 12 клас, НПМГ - бронзов медал и Иван Георгиев Георгиев, ученик 11 клас, НПМГ - бронзов медал.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова, доцент в Медицинския факултет на СУ, Снежанка Томова - доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Радослав Александров - докторант в Института по молекулярна биология при БАН.

Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“. Организатори на тазгодишната Международна олимпиада е иранското Министерство на образованието, Техерански университет и Университетът TMU.

Щафетата в домакинството поемат унгарците, които ще организират МОБ през юли 2019 г. в град Сегед, а 2020 г. е ред на Нагасаки, Япония. За 29-годишната история на Международната олимпиада по биология страната ни е била домакин веднъж - във Варна през 1994 година. Така от началото към 2018 г. родните състезатели, участвали на МОБ, са спечелили общо 59 медала: 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови, както и 1 почетна грамота. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах