сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

„Не даваме Скаптопара”, скандираха хванати за ръце благоевградчани

19.7.2018 г.

С автошествие и скандирания: "Не даваме Скаптопара" благоевградчани се сбогуваха с археологическите разкопки край град Покровник, през които трябва да мине автомагистрала "Струма".

Според организатора инж. Калин Анастасов шествието бе обявено като траурно и сбогуване с откритата древна Скаптопара, тъй като има индикации, че след приключването на проучванията, разкопките ще бъдат зарити от булдозерите. „Съгласно договора, който има АПИ с НАИМ към БАН, на 20 юли обектът трябва да се предаде и веднага след това строителите влизат”, каза инж. Анастасов.

И според него след като никой не е казал официално каква ще бъде съдбата на разкопките, нещата са ясни. И за това ще бъде виновна АПИ, а и археолозите от института към БАН. Преди шествието протестиращите бяха уведомени, че няма разрешение за протест и да спазват закона.

„Камъните могат да се местят, историята-не”, каза Венцислав Кавазов. Той предложи всеки да вземе един камък и да ги струпат пред общината. „И без това там всичко е разкопано”, допълни Кавазов. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах