сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Мавзолеят става музей за съвременно изкуство

21.3.2018 г.

Огромна телефонна централа, сериозна електрическа инсталация, система от връзки и административни помещения с впечатляващи мащаби в центъра на София… или под него.

Това не е някоя офис сграда с лъскави прозорци отгоре до долу, а напротив – тук няма никакви прозорци, защото говорим за бункер. Бункер под жълтите павета в центъра на София, където някога имаше мавзолей на комунистическия ръководител Георги Димитров.

Бункерът, който представлява цял комплекс, може да се превърне в зона за съвременно изкуство и ново и супер модерно място за младите арт хора на София и нейните гости. Идеята на Столична община представи днес зам.-кметът Тодор Чобанов. Той обясни, че бункерите в центъра на града са били цяла система и е предвидено те да се намират във връзка едни с други. Тук има огромна телефонна централа, много сериозни електрически инсталации, които обслужват както самия бункер и неговите функции, така и съседни процеси.

Според Чобанов е трудно да се каже за какво е бил предназначен, тъй като както за много други съоръжения от онази епоха, няма документация нито в архиви, нито в библиотеки. „Най-вероятно е предвидено при конфликти, въоръжен конфликт, тук да работят елементи от службите, от правителството. Има административни помещения доста големи с останки от оборудване”, заяви още Чобанов. Именно в административните помещения най-вероятно е трябвало да работят елементи от правителството и службите при въоръжен конфликт. Все още могат да се видят загниващи бюра, например. Така в една част от бункера има кабинети. Има и две дълги помещения, които също ще бъдат така подготвени, че да позволяват експониране на различни произведения на съвременното изкуство.

При самото разрушаване на мавзолея обаче, частта от комплекса, която е свързана с обслужването на самата мумия на Георги Димитров, е доста пострадала. Там няма достъп. В подземията могат да се видят и най-вероятно части от контролната електрическа инсталация на целия комплекс. Тук има инсталации, телефонни централи, свързани с работата на цялата система. Забелязва се дори и стара опаковка от цигари.

Има помещения с високи тавани, които според ръководството на общината са идеални за експониране на различни инсталации и произведения. Много от машините, които се виждат тук са били последен крясък за технологиите тогава. От общината ще предложат някои от тях на музеи, освен това се планира да се запазят някои от елементите на терена.

Така посетителят ще може да си представи донякъде и оригиналната ситуация в пространството. Нивата са няколко и не всички са достъпни. Някои все още имат функции, които са важни, те ще бъдат изолирани, други са недостъпни поради разрушения, има зона, която е недостъпна в момента.

Всъщност подземният комплекс тук е доста обширен около 1500 кв. м. Той ще бъде трансформиран в следващите години и ще бъде галерия за съвременно изкуство, ще бъде филиал на Софийската градска галерия. Предстои конкурс за цялостната визия. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах