сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Хени Лорер: Българските евреи са спасени благодарение на толерантността на обикновените български поданици

14.3.2018 г.

Всички табла, които са тук описват историята, последствията от прилагането на Закона за защита на нацията срещу евреите и това, което се е случило в парламента, в страната, за да можем ние сега да разговаряме и за да мога аз да знам, че съм оцеляла от всичките тези негативни неща свързани с антисемитизма, с нацизма, с ксенофобията.

Това каза Хени Лорер, една от спасените от депортация, мигове преди отквиването на изложбата „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“. Много съм развълнувана. Тези табла ме връщат години назад, когато съм била малка. Предизвикват силни вълнения, защото беше труден и тежък период за еврейското население. Това, което съм преживяла, го виждам в картинна форма, а младите хора, които не знаят какво е било, ще бъдат информирани и ще могат да разберат и мисля, че ще могат да изведат поуки от случилото се“, добави още тя.

Хени Лорер подчерта, че изложбата, която бе изложена в ДА „Архиви“ е много голямо и сериозно постижение. С нея се показва рестрикцията, показва се лишаването на хората от техните човешки права. „Много пъти съм си задавала въпроса защо този закон е бил наречен „за защита на нацията“. За да има защита, трябва да има врагове. Този закон е бил публикуван и се е гласувал, за да защити българския народ. От кого? От евреите? Това е пълна безсмислица. Ние не сме врагове на българския народ“, коментира Хени Лорер.

Тя е убедена, че българските евреи са били спасени в следствие на толерантността и благородството на обикновените български поданици.

Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, подчерта необходимостта да се помни историята, за да не се повтаря: „Трябва да си припомним за онези обикновени хора, без титли и без позиции, които са помогнали на отделни хора, отделни семейства в критичен за тях момент и в крайна сметка са спасили човешки живот. Това са българите, които са определени за праведници на света. Имаме 20 такива българи. Най-известни, от които са: Димитър Пешев, владиците Стефан и Кирил и популярната представа за спасителите на българските евреи спира до тук“.

Той покани хората, които в домовете си притежават свидетелства, документи, снимки, вещи, свързани с историята, да ги предадат на Архивите, защото това е мястото, на което те трябва да бъдат съхранявани. Столичани и гости на София могат да посетят документалната изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“, организирана по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Тя цели да ще разкаже историите на българските праведници, обявени за такива от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах