сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

„Салон на музеите” в НДК

26.2.2018 г.

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК.

Той ще се проведе в периода 3-5 март, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 в Двореца ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.

Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни, съобщиха организаторите. „Салон на музеите” е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Сред участниците са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др.

Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна, както и Художествената галерия в Русе.

„Възнамеряваме да представим „Салона на музеите” и пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 1 и 2 март в НДК. Тази среща е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави -членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН.

Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, казва инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

„Салонът на музеите” ще има своето официално откриване за медии още днес, а на националния празник – 3 март – събитието ще отвори врати за посетители и ще може да бъде разгледано до 5 март включително. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах