сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Доц. Вагалински: иманяри и дилъри на високо ниво разграбват културното ни наследство

14.2.2018 г.

30 хил. активно действащи иманяри и дилъри на високо ниво разграбват културното ни наследство, иска се политическа воля, за да се справят институциите с този криминален проблем.

Това заяви на брифинг директорът на НАИМ при БАН доц. Людмил Вагалински. Ако няма воля, заради лобистки интереси, държавата си намира извинение. Факт е, че иманярството в нашата страна, което продължава да „цъфти”, за мен означава, че няма политическа воля, подчерта той. И всичко това е в груб разрез с твърденията колко е важно културно-историческото ни наследство и как то чрез туризма трябва да ни издърпа напред в развитието, продължи доц. Вагалински.

Много е зле положението и ние, които сме буквално на терен, на полето, се сблъскваме с брутални картини и не знам дали и в Африка има такова унищожаване на археологическото наследство, каза той.

Службите, които се занимават тук, в София са с много ограничени възможности откъм брой служители, а по места в страната много често правоохранителните органи са в комбинация с иманярските структури или просто си затварят очите и не реагират. Затова сме на това положение. Да, и в други европейски страни има проблем с иманярството, но както е в България, няма никъде, отбеляза доц. Вагалински.

Културното ни наследство непрекъснато изтича от страната и често виждаме редки и ценни предмети от нашите земи по различни аукциони, като собственикът им е частно лице.

Незаконният износ на археологическо наследство от България тече с пълна сила, лобистките интереси са на къса дистанция и изглежда тенденцията е към приватизация на различни дейности в археологията у нас. Което е в тотален ущърб на историческите ни находки.

Според някои източници от службите печалбите от тази престъпна дейност са не по-малки от тези при трафика на хора и от търговия с дрога. Законът на културното наследство имаше много критици и е един от най-много променяните, откакто е приет. И това не е случайно, тъй като около него има много интереси. Но ние археолозите го спазваме стриктно, заяви доц. Вагалински.

От 1 - 2 години ме предупреждават хора у нас, които вероятно имат положително отношение към археологията, че определени кръгове не са съгласни да дават средства за развитието и за спазването на строги правила в археологията в България, призна директорът на института.

Така или иначе ще ни ударят и ще ни атомизират, ще разбият системата във вида, в който е, защото тогава ставаме по-лесни за управление и няма нужда да се съобразяват с нас, добави той. Остава съмнението и за корупционни практики, посочи доц. Вагалински.

Директорът на института има идея да се направи експозиция от спасените от нелегален износ археологически находки. И с тъга предупреждава, че ако се запази тази тенденция у нас, веднъж унищожено културно-историческото наследство не може след това да се възстанови.

Прекалено толерантни сме към тези кражби, прекалено мълчаливи, а вече има археологически обекти у нас, които са тотално унищожени, констатира доц. Вагалински. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах