сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Първата група полярници заминават за остров Ливингстън

15.11.2017 г.

На 15 ноември от летище София ще отпътува първата група участници в 26-та Национална Антарктическа експедиция.

 Първи за ледения континент ще заминат командирът на българската база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезистът доц. Борислав Александров, геологът д-р Стефан Велев, физикът Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов.

Групата ще лети с граждански полети по маршрут София – Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със самолет на бразилските военно-въздушни сили до съседния ни остров Кинг Джорж и оттам ще се доберат до базата ни с нает малък 23-метров ветроходен кораб „Аустралис”.

За съжаление ограничения обем на трюма на кораба ще позволи превоза само на минимално количество пресни хранителни продукти, които в момента се товарят в аржентинското пристанище Ушуайа, така че до пристигането на испанския кораб Хесперидес - около Коледа, менюто в базата ще е базирано главно на варива и консерви от запасите от предните години.

Участниците ще имат нелеката задача да разконсервират базата след тежката полярна зима, да извършат налагащите се ремонти и да подготвят условия за работа на следващите групи учени. Паралелно с тази дейност тримата специалисти в групата ще започнат своите изследвания в областта на геологията, сеизмологията и геодезията. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах