сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Събрани в алманах карти, изобразяващи Антарктида, ще направят своя дебют днес

7.11.2017 г.

Днес предстои премиера на алманаха "Непознатата южна земя - Terra australis incognita". Тя ще се състои от 18.00 ч. в Greenwich Book Center.

Този алманах има за цел е да събере и направи достъпни повечето известни досега географски карти, изобразяващи Антарктида от древността като проследи тяхното развитие през вековете до днес.

Също така да покаже съвременните карти на Ледения континент, включващи топографски, геоложки, сателитни изображения, карти на ледената и подледена повърхност на континента, карти на различните изследователски бази и т.н. Разбира се, специално внимание се обръща на българския принос в картографията на Антарктида.

Картите са разделени на няколко периода, отразяващи историческото им развитие. Мисията на авторите е да се популяризират значението на картите и геоинформацията в целия свят, както и развитието на картографските методи за изобразяване на заобикалящия ни свят за нуждите на обществото в глобален и регионален аспект.

Чрез проследяване на историята на последния все още чист и малко засегнат от човешката дейност континент е един вид апел към неговото опазване, бъдеща експлоатация и съхраняване на уникалната му флора и фауна.

Алманахът ще бъде представен от Гeргана Лаптева, проф. Христо Пимпирев и д-р Любомир Иванов. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах