сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Съвременна българска фотография в Държавната художествена галерия в Пловдив

14.9.2017 г.

Изложбата „Съвременна българска фотография“ показва 43 снимки на най-добрите български фотографи.

Сред уникалните снимки посетителите ще видят тези на фоторепортера на Reuters Стоян Ненов – първият българин, носител на наградата „Пулицър“ в категорията за „Снимки от горещи новини“, Мартин Чичов – носител на престижната наградата за екшън снимката от средата на 90-те, отразяваща зараждащата се скейт и стрийт култура в България, Надежда Павлова – отличена с награда от Международния Олимпийски комитет за снимката ѝ от връх Тодорка, портрета на Симеон Сакскобургготски, заснет от Георги Богданов и други.

Изложбата анонсира създаването на Дигитален архив на съвременната българска фотография, явяващ се естествено продължение на дейността на фондация МУСИЗ в областта на съвременната фотография.

Колекцията ще бъде дарена на Държавна агенция „Архиви“, където ще обогати и допълни масивите ѝ. Фотографиите покриват различни периоди от най-новата история на Прехода, изобразяват обществени личности и събития от важни исторически моменти. Фотосите са публикувани в пресата, книги, арт каталози, участвали са в конкурси и изложби. Изложбата „Съвременна българска фотография“ може да бъде разгледана до 30 септември в Градска художествена галерия – Пловдив. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах