сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

99 пътници от пет континента пристигнаха с „Ориент Експрес“ в Русе

30.8.2017 г.

99 пътници от пет континента пристигнаха вчера по обед на жп гара в Русе с легендарния влак „Ориент Експрес“.

Той закъсня с 20 минути, но това не попречи на ентусиазма на десетките посрещачи – деца и възрастни, дошли специално да видят на живо луксозната композиция. Тази година най-голям е броят на американците, платили между 7000 и 10 000 евро за билет.

Гражданите на САЩ са 48 души, има също пътници от Южна Америка, Австралия, Япония и цяла Европа. За тях се грижи персонал от 44 души – италианци и французи.

Влакът е тръгнал в петък от Париж, като е имал спирки в Будапеща и Букурещ. Храната, която се предлага на пътниците, се приготвя в три ресторанта, като има от всичко – телешко, пилешко, зеленчуци, както и глезотии като например хайвер от белуга. Цената на 50 грама е 500 евро. Всеки ден се приготвят различни специалитети, като в едната посока само пасажерите опитват 7 различни менюта. Онези, които пътуват и на връщане с влака, ще дегустират общо 12 менюта.

Мениджърът на влака Бруно споделя, че пътниците не са претенциозни, защото са хора, които са свикнали да пътуват. „Ние сме единствените, които правят това уникално пътуване от Париж до Истанбул, като следваме оригиналния маршрут от 1883 г., когато влакът е потеглил за първи път“, каза още той. След като престоя на гарата в Русе 40 минути, за да бъде зареден с вода, „Ориент Експрес“ продължи към Варна. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах