сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Боян Петров изкачи Гашербрум II

2.8.2017 г.

Най-успешният български алпинист изкачи Гашербрум II (8035 м). Той стъпва на върха от втория опит, след като през 2009 г. се налага да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор.

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. Между 8 и 12 юли Петров атакувал за пръв път върха за сезона, но заради влошаване на времето се налага да слезе отново надолу.

„Този път всичко беше изключително ненадеждно. През цялото време съм треперил. Последните метри преди върха бяха най-лесни заради липсата на цепнатини“, казва Петров пред Нова телевизия.

„През цялото време ме стягаше, като примка го усещах тоя връх“, добави той. Алпинистът призна, че вероятно е подценил повторния опит за изкачване. „Не очаквах, че ще ми причини такива мъки и трудности“.

Пред Нова телевизия алпинистът разказва как случайно намерено въже му е помогнало да измине последните 40 метра.

Боян Петров изкачва Гашербрум II единадесет месеца след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострадаха тежко в Кресненското дефиле, където бяха блъснати от румънски шофьор, докато преброяваха животните в района.

Гашербрум II е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му "Българин на 14х8000". Боян Петров вече е на българска земя и се надява през септември да покори десетия връх от проекта.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах