сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Ден на милосърдието 2017 г.

31.7.2017 г.

На 6 август 2017 г се навършват 72 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината „Деня на милосърдието“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, която е била в близост до епицентъра на атомния взрив. По-късно 188 късове от настилката са демонтирани, като върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието – Каннон.

През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ каменните късове – единствените оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир за цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България, с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин. Всяка година възпоменателна церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

Идните поколения се нуждаят от увереност, че атомната бомба в Хирошима е първата, а атомната бомба в Нагасаки е последната в човешката история. Тази година „Денят на милосърдието“ се провежда на 6 август (неделя) от 10.00 до 18.00 часа в зала „Гигантски кристали“ на музея и включва:

• Поднасяне на цветя пред „Камъка от Хирошима“.

• Постерна изложба.

• Написване на лични послания за мир върху специална бланка.

Вход свободен

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах