сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

СУ е домакин на Световния конгрес по биооткрития

17.7.2017 г.

Над 100 участници от повече от десет страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция, Беларус, са заявили участие в Световния конгрес по биооткрития 2017 (World BioDiscovery Congress 2017).

Той започва в понеделник, 17 юли, и ще се продължи до 19 юли в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщиха от университета. Основни организатори на конгреса тази година са Биологическият факултет на Софийския университет, Институтът по молекулярна биология към БАН и Университетът „Абъртей“ в град Дънди, Шотландия, където конгресът се проведе миналата (2016) година.

Мотото на форума е “От научните изследвания към практиката”. Водещи и международно признати експерти в областта на фундаменталните и приложни биологични изследвания ще дискутират пътищата за внедряване на научните постижения в практиката.

На конгреса ще изнесат доклади представители на биофармацевтичната промишленост, сред които иноватори и създатели на нови биотехнологични фирми, които ще споделят своят опит в развитието на бизнес на основата на университетски научни изследвания.

Основен доклад на конгреса ще изнесе професор сър Дейвид Лейн. Той е световноизвестен учен в областта на молекулярната биология и един от най-цитираните изследователи в света. Създател е на няколко успешни биофармацевтични компании в Европа и Азия. Той е почетен член на много национални академии и университети.

Сър Дейвид притежава престижната Paul Ehrlich Prize, известна като "малката Нобелова награда". През първите два дни на конгреса ще бъдат изнесени доклади от разнообразни области на биологичните науки, показващи различни етапи от процеса на разработка и внедряване на фундаменталните биологични открития в практиката.

Млади учени от Софийския университет и БАН ще представят постери. Те ще имат възможност да дискутират своите резултати със световни експерти в своите области и да получат съвети за бъдещото си научно и бизнес развитие.

Последният ден на конгреса е посветен на подготовката на специалистите на бъдещето и необходимостта от съвместните усилия на висшите училища и индустрията в този процес.

Специалисти от университетите в Дънди и Единбург ще дискутират необходимостта от въвличането на бизнеса в университетското обучение и ще споделят своя опит в този процес. Тези въпроси ще бъдат обсъдени и на кръгла маса с участието на преподаватели и студенти от различни страни, в която ще участват представители на ръководството на БАН и директори на институти.

Конгресът ще бъде открит в понеделник в Аулата на Ректората на Софийския университет с лекция на сър Дейвид Лейн. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах