сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

149 години от гибелта на Хаджи Димитър

15.7.2017 г.

На връх Хаджи Димитър в подножието на Бузлуджа днес бяха отбелязани 149 години от гибелта на Хаджи Димитър.

120 членове на Национално дружество „Традиция“ от 20 клуба в страната направиха историческа възстановка на боевете на върха, където на 18 юли 1868 г. става последното сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В битката е убит и войводата Хаджи Димитър.

За следващата юбилейна годишнина от гибелта на войводата от национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ са инициирали отсичането на специална монета и пощенска марка с образа на Хаджи Димитър.

Според семейна легенда от село Свежен гробът на Хаджи Димитър не е под връх Бузлуджа в Стара планина, както смята официалната история, а на връх Кадрафил в Средна гора.

Според официалните исторически данни, Хаджи Димитър и трийсетина от неговите четници водят последния си бой на 18 юли 1868 г. Войводата е убит по време на тежкото сражение и след това погребан. Тялото му обаче никога не е откривано под Бузлуджа.

Малкото известни спомени на оцелели четници говорят за съвсем различен ход на събитията. Разказите им са подкрепени и от ревниво пазено предание от средногорското село Свежен. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах