сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Деца учат археология в музея във Варна

5.7.2017 г.

За седма поредна година Археологическият музей във Варна организира занимания за децата в различни сфери от археологията и различни музейни занятия на различни теми.

Варненската учебна експозиция известна в публичното пространство с името Учебен музей е първият детски музей в България. Той е открит през далечната 1986 г. и се намира на приземния етаж в Археологическия музей. Разполага с две зали и двор. Основатели са варненските археолози и музейни уредници Димитър Димитров и Иван Иванов.

Целта им е да направят достъпна и привлекателна за децата музейна експозиция, която да обогатява техните знания за миналото и да провокира по-голям интерес към историята и археологията. От 1989 г. уредник на Учебния музей е Лиляна Липчева.

Създадената експозиция разглежда живота на хората през праисторическата епоха, бита на славяните и прабългарите. Показани са три типа жилища (праисторическо жилище, славянска полуземлянка и прабългарска юрта), сечива и оръжие от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело.

В Учебния музей липсва традиционната дистанция между посетител и експонати. Посетителите (малки и големи) имат пряк достъп до тях. Всички предмети са копия на оригинални образци и могат да се ползват. Музейните занятия в програмата съчетават играта с научната информация, демонстрациите с различните дейности. Децата рисуват, правят глинени фигури, украсяват съдове, пишат на восъчни таблички, играят на археолози. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах