сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Забравената оратория-реквием „Васил Левски”

5.7.2017 г.

„Поставих си задача да открия едно произведение от български композитор, писал за Левски – всички ми казаха, че няма такова, но се оказа, че в Радио София има и запис, и партитура на една забравена творба на прекрасния композитор Боян Икономов „Оратория – реквием „Васил Левски” по текст на Димитър Точев.

Това заяви акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Акад. Карталов представи съвместния проект на Софийската опера, на Военната академия, на Общобългарския комитет „ Васил Левски”, на БАН, МК и Софийска община за отбелязването на 180 г. от рождението на Васил Левски.

Концертът ще бъде на 17 юли, понеделник от 20 ч. в парка на Военната академия „Г.С.Раковски”. Ще бъдат изпълнени още две произведения „Жертва Вечерняя” в изпълнение на Борис Христов, едно песнопение, един псалм, изключително духовен и подхождащ на събитието, както и фрагмент от „Импровизация” на Панчо Владигеров с участието на нашия балет. Там публиката ще види образите на Света София с трите й дъщери, поясни директорът на Софийската опера.

Заедно с акад. Пламен Карталов събитието представиха ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия „Георги С. Раковски”, чл.кор. проф. Костадин Ганев, зам.-председател на БАН, Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, диригентът Борис Спасов и др. Инициативата е под патронажа на президента Румен Радев.

Ораторията ще бъде излъчена на следващия ден и публиката от цялата страна ще получи този подарък, което ще бъде единственото събитие в столицата, което организира Софийската опера и с което завършва сезонът, след което се преместваме на летните сцени, допълни той.

Паметникът на Апостола във Военната академия беше открит в края на 2016 г. и малко хора знаят за него, а концертът е хубав повод за него да научат повече столичани, посочи ген. Груди Ангелов. С колегите разбрахме, че сме съмишленици в едно общо дело и то в парка, който е национална ценност, в който има над 10 000 дървета-редки видове, доставени навремето от Кавказ, посочи генералът.

Има каузи, в които хората трябва да се обединят - такава кауза е България, отбеляза чл. кор. проф. Костадин Ганев, зам.-председател на БАН. Нашата академия не е само изследователски център, но и духовен, затова и от нашите среди подкрепиха инициативата, поясни той.

Боян Икономов изнася с концерти навремето много български симфонични творби в Европа, а завръщайки се у нас оставя огромно творчество, пише и филмова музика включително, заяви диригентът Борис Спасов.

„Ораторията-Реквием „Васил Левски” е пропита с много тъга и драматизъм, докато в третата чест пробива с емоция оптимизмът, като цялата творба е въздигната от много вълнуващ текст", обясни той. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах