сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Природозащитници искат България без найлонови торбички

3.7.2017 г.

Природозащитници настояват МОСВ да вземе по-строги мерки за намаляване на найлоновите торбички.

В световния ден без найлони торбички, който се отбелязва в много европейски страни, те внасят отворено писмо, подписано от много граждани и организации за промяна на наредбата за по-високи такси и изискванията към производителите и търговците.

„Тук сме за акцията без найлонови торби, с която искаме от отговорната институция и от министъра на околната среда и водите Нено Димов да се вземат по-строги мерки за намаляване на пластмасовите торби, за по-висока продуктова такса и за такса върху всички произведени пластмасови торби, независимо от това дали са с или без дръжка. В момента в наредбата има много изключения”, заяви Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята”.

„Искаме ограничаването на торбичките на територията на цяла България, тъй като когато найлонова торбичка попадне във воден басейн, където и да било в България, накрая тя стига и до морето. Това го виждаме при почистване на реки, плажове, както и в планините. Навсякъде е залято с пластмасови торби”, посочи Данита Заричинова.

Според нея въвеждането на цена за торбички дала ефект за тези, които имат такава. Но, някои са напълно безплатни и ги има навсякъде – големи вериги и малки магазинчета, допълни тя. Заричинова смята, че има и много хора, които вече се замислят дали да ползват торбички и има намаляване, но трябват по-строги мерки и от отговорните институции, за да се изчисти природата.

„Най-големите вреди на найлоновите торбички е, че се разпадат на по-малки пластмаси и по този начин стават храна за птици и малки животни, които ги бъркат със своята храна. По хранителната верига това се връща и към човека в един момент. Пластмасата като цяло има отрицателно влияние върху човека, не само торбите, но и чаши, кутии. Това се отразява и натрупва в организма”, обясни природозащитничката.

Тя изтъкна, че Франция скоро обяви, че забранява цялостно найлоновите торби. „Има държави като Ирландия, където драстично се забелязва, че има намаляване на употребата им. Надяваме се и отделни общини в България да помислят да имат по-отговорно отношение и страната ни да бъде един от добрите примери. За момента настояваме за по-силни рестрикции. Смятаме, че една пълна забрана трябва да се въведе постепенно”, каза още Данита Заричинова. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах