сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Нов маршрут за любители на археологията в Пловдивско

20.6.2017 г.

Вече е отворен Музеят на открито Малтепе в община Марица, близо до село Маноле край Пловдив. До най-голямата тракийска могила в България е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна система.

Всеки посетител може да разгледа и опознае обекта чрез индивидуална екскурзоводска система. Информационният център пък предлага единствената по рода си карта на тракийските могили у нас.

Центърът предлага условия за обучения и специализации на студенти по археология, на ученици, а за малките посетители има работилници, в които сами могат да изработят копие на показаните експонати.

Музейната част съдържа аксесоари и атрибути, ползвани от древните траки, пресъздадени по оригинални исторически документи. Могат да се видят копия на корони, накити, релефни плочи, съдове.

 

Видео: БГНЕС

Една година продължи изграждането на културно- информационния център върху пустеещ досега терен в близост до могилата, а идеята на община Марица, подкрепена от Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив, е това да стане първият туристически маршрут в общината и предпочитано място за обучение на студенти и научни прояви.

Проектът "Музей на открито" е финансиран с над 800 000 евро по програма на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах