сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Откриха ново пространство за култура и изкуство в София

12.6.2017 г.

През 1958 г. при изкопни работи е открита триъгълната кула на Сердика. От 1992 г. кулата остава скрита до днес, когато се превръща в пространство за изложби култура и дискусии.

Намираме се на уникално място. Програма "Европа" може да бъде сравнена с триъгълната кула на Сердика, защото има три стожера - НПО, европейските ценности и местното самоуправление. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на пространството за култура и дискусии, създадено по програма Европа на Столична община. Пространството е било възстановено от Столична община и Министерство на културата по норвежкия механизъм след десетилетия на различни планове.

През 1958 г. при изкопни работи е открита триъгълната кула. От 1992 г. кулата остава скрита до днес, когато става пространство за изложби култура и дискусии. Половин млн. лв. са вложени за реставрацията и оформянето на пространството, припомни Фандъкова.

Музеят за история на София, ще стопанисва това пространство. 42 НПО получават договорите си по програма "Европа" при откриването на мястото. Фандъкова заяви, че е доволна, че когато се появи проблем, вече се оказва че той е станал явен след реализацията на даден проект по програма "Европа", което според нея, означава, че програмата работи.

Общинският съветник Малина Едрева коментира, че това е поредното пространство, което Столична община превръща в нова културна точка. Значението на културата и образованието са ключови и е важно да си партнират за тези проекти. Устойчивите партньорства, които се реализират в самата програма "Европа" са най-доброто в нея.

Максимално участие между НПО, бизнеса, чуждестранните културни институти и местната власт. София се превръща в град, в който културните линии се срещат. Преди да връчи договорите на бенефициентите по програма "Европа" зам.-кметът по културата и главен координатор на програма "Европа" Тодор Чобанов заяви, че бенефициентите по програмата са хората, които дават най-добрите и работещите идеи за развитието на града. Това е бъдещето на всеки динамичен град, каза той. Първото събитие в новооткритото пространство е изложба на д-р Тошо Петков по повод 160 г. от рождението на княз Александър I. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах