сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Започнаха дните на руската духовна култура в България

9.6.2017 г.

От днес започват дните на руската духовна култура в България. В продължение на два месеца ще станем свидетели на над 15 събития, посветени на руското духовно наследство и тясното сътрудничество между Русия и България в областта на културата и туризма.

На пресконференция днес в Софийската опера и балет, Евгений Акимов, художествен ръководител на ансамбъл "Бис Квит" и Андрей Антипов, представител на посолството на Русия в България, откриха мащабния културно-просветен проект, иницииран от руското министерство на културата, който се провежда по цял свят от 2010 година насам.

Вокално-инструменталният ансамбъл "Бис Квит" ще изнесе празничен концерт на сцената на Софийската опера и балет. "На тазвечершния концерт, сме приготвили уникална по себе си програма, която съдържа шедьоври на оперната и инструментална музика. Аранжирали сме ги по нов начин, специално за този концерт. Също така, публиката ще се наслади и на популярни народни руски песни, отново аранжирани по специален начин само и единствено за този концерт", това заяви Андрей Антипов.

"За нас е огромна чест да представим руското изкуство тук в България. Надяваме се братските отношения между двете страни да продължават да се развиват и занапред", сподели Евгений Антипов.

Ансамбъл "Бис квит" обединява звученето на руски народни инструменти, акордеон, саксофон и перкусии. От създаването си ансамбълът е изнесъл над 2500 концерта в повече от 60 държави по света и 40 градове на Русия. Носител е на почетното звание "Посланик на руската култура", което се връчва от правителството на Санкт Петербург. А днес съвместно със солисти от Държавния академичен Мариински театър, ще представи произведения от А. Бородин, М. Глинкa, Дж. Пучини, Ж. Бизе и др. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах