сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Нов български храм отваря врати в сърцето на Европа

11.6.2017 г.

Историческо събитие за Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ – нов собствен български храм отваря врати в сърцето на Европа за нашите сънародници във Виена, а и в цяла Австрия.

Днес, Неделя на Всички светии, ще бъде осветен собственият български храм, посветен на свети Иван Рилски в австрийската столица Виена. Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията.

Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения.

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г.

Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници живеещи в Австрия по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец.

Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от българската държава в лицето на дирекция "Вероизповедания" при Министерския Съвет. Събитието ще бъде зачетено от висши църковни и светски представители на Майка България и приятелска Австрия, съобщиха от Светия Синод. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах