сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Днес се провежда Форумът за популярна наука Ratio

10.6.2017 г.

Тази събота Форумът за популярна наука Ratio събра български и международни лектори, които да покажат как вървим от научна фантастика към научен факт.

Какво има в съзнанието ти? Колко от него може да стане дигитално? Ще ни превземат ли роботите? Или чрез психологически механизми ще успеем да ги победим? На тези и още много въпроси ще се опитат да отговорят гост-лекторите днес, които ще бъдат част от програмата на Ratio форума. Пограмата ще започне с канадецът Питър Уотс, който е автор на научна фантастика, но има научен опит като морски биолог. Познат е на читателите като автор, който добавя технически и научни библиографии към своите романи. В България са издадени два, "Отвъд разлома" и "Слепоглед".

“Слепоглед” дава поглед върху смисъла на съзнанието и неговите ползи за човека – тема, която сериозно вълнува Уотс и намира отражение в темата на лекцията му днес, озаглавена "Съзнателни мравки и човешки мравуняци".

Темата ще покрие някои от най-контраинтуитивните открития за същността на съзнанието, разпростиращи се от насекоми, които се разпознават в огледалото до хора, които карат до другия край на града, извършват убийство, почистват уликите и се прибират вкъщи, всичко това в несъзнато състояние.

Основна част от темата ще са интерфейсите за връзка мозък-мозък и ще стане дума и за нашумялата вече покрай Илън Мъск Neuralink технология, целяща сливане на биологична интелигентност и цифров интелект.

След него на сцената ще излязат д-р Марин Пенков и д-р Боян Иванчев, основатели на Българска невро-когнитивна лаборатория ООД. Двамата изследват психологически механизми с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс (фЯМР). Тяхната тема е насочена към невроикономиката – дисциплина в областта на невромаркетинга, използван от водещи компании за анализ и прогнозиране поведението на човешкия мозък при представяне на нови продукти; реакция на публиката на всякакъв вид медийно съдържание и послание (включително на политически послания).

Тези знания и умения могат да бъдат приложени както на индивидуално ниво, така и при компании, за да подобрят доходността на управляваните активи и да предотвратят ирационалните решения.

Програмистите Константин Василев и Никола Тошев пък ще разкажат за изкуствения интелект, неговото развитие, основи в лицето на невронните мрежи, приложение и съдба в човешкия свят. Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.

Тази година Ratio ще представи и най-младия си лектор, който ще се изяви по време на обедната почивка. Става дума за 17-годишният Мино Караджов - освен актьор от сериала "Не така, брат", Мино притежава гениален ум. И макар и да е още ученик, той вече притежава няколко награди от международни конкурси. Една от тях е на NASA за идеята му как ExoMars може да се оптимизира и да повиши ефективността си до 12 пъти. Участва и в модернизирането на проекта “Детска площадка на бъдещето”, който печели 3-то място на международното състезание за приложна наука на университета в Грьонинген.

Освен това, Мино е печелил златен медал от Съюза на българските изобретатели, както и първо място на националната Олимпиада по информатика. На събитието на Ratio Мино ще представи за първи път своя проект за FlyPlank - квадрикоптер, екипиран с камера и инфрачервени сензори, който предизвестява за лавинна опасност и помага за спасяването на човешки животи в планината. Когато дронът забележи висока лавинна опасност, той изпраща предупредително съобщение до планинските спасители в района и така те могат да вземат мерки, за да предотвратят инцидент. Квадрикоптерът също така измерва влажност и температура и според тези данни изготвя обща статистика за условията за зимни спортове в курортите. Проектът може да спаси до 2000 живота годишно.

Форумът за популярна наука Ratio ще се проведе днес от 10:00-16:00ч. в Sofia Event Centеr, помещаващ се на третия етаж на Paradise Mall в столицата. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах