сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Порцеланови обувчици и първата киномашина показват в „Светът на Калиопа“

9.6.2017 г.

Колекция от миниатюрни порцеланови обувчици, първият киноапарат, който е работил със свещ, и един от първите телефонни апарати са част от оригиналните експонати, подредени в Музея на градския бит в Русе.

Изложбата, наречена „Светът на Калиопа“, е посветена на 30-годишнината на музея, познат повече като Къщата на Калиопа.

„Имахме първоначално желанието на конструираме някогашната изложба, с която е бил открит музеят, но решихме впоследствие да представим работата ни през последните 10 години. Показваме част от експозициите, свързани с пътешествията, храната и модерността на някогашните русенци от края на 19 и началото на 20 век“, сподели директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Изложбата дава отговор как са изглеждали различните лица на града, който е бил вратата за навлизане на европейското влияние в България. Сред експонатите има много рокли от онова време, включително и известната русенска „шантеклер“. Тази известна модна тенденция идва от пиесата на Едмон Ростан „Шантеклер“, а по-късно Русе я свързва с историята на „Кървавата сватба“ между туркинята Саафет и българина Юрдан, която е наречена „Българският шантеклер“, разказва етнографът Искра Тодорова.

Акценти са поставени върху храната и храненето с красиви порцеланови и сребърни сервизи, посуда и прибори, върху детството със забавленията на някогашните русенски деца, върху празниците и развлеченията. В свободното си време градският човек в Русе се е забавлявал с пикници в парка, разходка с лодки по Дунава, балове и карнавали. Сред експонатите има вечерна рокля на снахата на Панайот Хитов, както и карнавален костюм от началото на 20 век, също дарение от фамилия Хитови. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах