сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Наградиха със „Златен грифон“ заслужили археолози

31.5.2017 г.

В продължение на два дни в Пловдив се провежда 56-ата поред Национална археологическа конференция. На тържествена церемония в Дома на културата „Борис Христов“ министърът на културата Боил Банов удостои с престижните награди „Златен грифон“ отличилите се археолози.

За цялостен принос в археологическата наука призът бе връчен на доц. д-р Людмил Вагалински. Освен със собствените си научни изследвания, той допринася и за развитието и популяризирането на българската археология със създаденото и развито от него научно списание „Archaelogia Bulgarica“.

С наградата „Златен грифон“ за принос в развитието на археологията у нас в предходната година бяха отличени доц. Андрей Аладжов, чиито проучвания изясниха стратиграфията и хронологията на крепостта Агатапол, Александър Чохаджиев за проучванията на селищна могила при с. Петко Каравелово, доц. д-р Константин Кисьов за теренните проучвания в пловдивския район и усилията му за опазване на културното наследство в Пловдивско, Карловско, Хисарско и Родопите, както и за приноса му в проучването на тракийската култура.

Нагрда получи и проф.д-р Валентин Плетньов за резултатите от проучванията на средновековна крепост „Кастрици“ в резиденция Евксиноград и разкриването на единствената до момента голяма средновековна страноприемница. Грамоти за принос в археологията получиха доц. д-р Мария Рехо за популяризиране на археологическата наука и развитие на музейното дело, както и Атанас Каменаров за документирането на многобройни археологически обекти на територията на страната. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах