сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

"Каменната сватба" край Кърджали

22.5.2017 г.

Природната забележителност се намира в землището на с. Зимзелен, на 3 км. от Кърджали.

Фигурите представляват изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Те са разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 м. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години.

През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море. В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”. От съдържанието на различни минерали в тях скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен. Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати и др.

Различният минерален състав на скалите определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите. Има ограничено значение от гледна точка на опазването на биологичното разнообразие. Посещението й не представлява никаква трудност през всички сезони. Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция като сватбено шествие и го е свързала във вълнуваща легенда, в която доброто побеждава злото. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах