сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

През есента ще се проведе първият международен студентски театрален фестивал у нас

20.5.2017 г.

През есента ще се проведе първият международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” в България.

Това ще е първият в България фестивал за дипломни спектакли на театрални академии от цял свят. Той ще се проведе от 1 до 7 октомври на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора.

МТСФ „Данаил Чирпански“ спечели частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. По нея са кандидатствали общо 814 международни проекта, а фестивалът е един от осемте одобрени и е първата българска инициатива, която печели по тази програма.

В събитието ще се включат пет чуждестранни и една българска академия. Фестивалът е създаден в памет на Данаил Чирпански, който беше отличен възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновява създаването на този фестивал, който да насърчава млади артисти.

“Нашата мисия е да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Дани, неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване, както и да създадем форум, който дава възможност на студентите да се развиват и да обменят идеи и опит”, споделят от екипа на фестивала, който се състои само от млади хора.

Зад идеята стоят Мирена Керезова, Мила Люцканова, Никея Петрова, Йоанна Темелкова, Венета Ангелкова, Теодора Лазарова, Максима Боева и други хора, които подкрепят каузата.

През фестивалната седмица ще бъдат изиграни всички студентски спектакли, а входът ще бъде свободен за всички желаещи да гледат представленията. Участниците във фестивала ще могат да посетят и три уъркшопа, които ще бъдат водени от български и чужди професионалисти от различни сфери на изкуството – музика, танц и куклен театър.

Съпътстващата програма на събитието ще се състои и от изложби, концерти и срещи между творци от различни държави. Вече няколко страни, сред които Италия, Испания, Босна и Херцеговина, Гърция, Полша, Шотландия и Сърбия, са заявили желание за участие във фестивала. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах