сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Цар Борис III - моралният държавник

18.5.2017 г.

На 18 май 1994 г. цар Борис III посмъртно е удостоен с наградата „Морален държавник“ от еврейските организации в САЩ, заради спасяването на българските евреи от концентрационните лагери.

През 1943 г. е сключено споразумението Белев-Данекер за поетапното депортиране на българските евреи. Според него от страната ни трябва да бъдат депортирани 20 000 евреи – 14 000 от администрираните от България територии в Македония и Тракия и 6000 от „старите граници“. До пристанищата в Лом и Видин са закарани около 11 000 евреи от Битоля и Скопие, които заминават за концлагер Треблинка и от тях оцеляват много малко души. От Пловдив са избрани да заминат други близо 9 000 евреи.

Народът започва да негодува срещу взетото решение на правителството и група депутати, начело с Димитър Пешев, въстават срещу случващото се. Църквата също застава на страната на евреите. В резултат на масовите протести в страната, цар Борис III отменя депортирането на евреите от „стара България“.

Ето какво казва за цар Борис израелският прокурор Яков Бар-Ор през 1961 г. пред събралите се израелски и американски журналисти по време на процеса срещу Адолф Айхман, един от главните организатори на Холокоста: „Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах