сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Отбелязваме Международния ден на сестринството

12.5.2017 г.

На днешната дата - 12 май, се отбелязва Международният ден на сестринството, който тази година ще мине под мотото "Ние сме гласът, който води".

12 май е определен за Международен ден на сестринството, защото на тази дата е родена основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл /1820 - 1910/.

Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, която поема изцяло медицинските грижи за пациентите, независимо от скептицизма на лекарите. Благодарение на установените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността в лазаретите спада от 42% на 2,2%. Това постижение я превръща в национална героиня на Англия.

През следващите 16 години, след войната тя се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. Ф. Найтингейл написва книгите "Бележки за факторите, влияещи на здравето , ефективността и управлението на болниците на британската армия" и "Как да се грижим за болните". През 1860 г. основава първото светско сестринско училище "Найтингейл" и Дом за практикуващи сестри към болницата "Сейнт Томас" в Лондон. През 1907 г. става първата жена, която получава Ордена за специални заслуги. Наричат я "Дамата с лампата", защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще отбележи своя празник с тържествена церемония, на която ще бъдат наградени най-добрите професионалисти по здравни грижи от цялата страна. За първи път всички присъстващи в залата ще вземат участие в интерактивно ритъм шоу Drum Circle LIBERA. Началото на събитието ще бъде дадено в 10:30 часа в зала "Диамант" на столичния хотел "Рамада".

БАПЗГ е съсловна организация, в която членуват общо 37 644 професионалисти по здравни грижи - 25 714 медицински сестри, 4031 акушерки, 1294 рехабилитатори, 3151 медицински лаборанти, 1261 рентгенови лаборанти, 2150 фелдшери, 37 масажисти с увредено зрение и 4-ма ортопедични техници. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах