сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Подвигът на Стоил войвода

12.5.2017 г.

Стоил войвода е един от големите герои на Априлското въстание.

След като прекарва близо десет години като овчар в Добруджа той се връща в родното си място - Инджекьой и сформира хайдушка чета.

По-късно стига до Гюргево, Румъния и се свързва с българските революционери там. Определен е за помощник на Иларион Драгостинов – войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание.

Поради провал на организацията в Сливен при обявяване на въстанието Георги Обретенов и Иларион Драгостинов формират малка чета, която се присъединява към дружината на Стоил войвода. Всички въстаници наброяват 72 души и водят тежки сражения с турските потери. Стоил войвода е ранен в битката при с. Нейково на 10 май, а Иларион Драгостинов пада убит.

На 13 май в местността Съчма чешме, при с. Бинкос, Стоил войвода е заловен от потеря. Заради дръзкия му отказ да върви вързан е обезглавен. Турците занасят главата му, набучена на кол, в с. Близнец.

Днес фондация „Стоил войвода“ всяка година отбелязва Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Тържествата маркират пътя на четата на Стоил войвода от местността Кушбунар над Сливен през Котленския балкан до лобното място на четниците край Тунджа. Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг, по дни, трае, колкото в четвърти.

Думите на Стоил войвода са били: „Нека да се съберем на Карандила, на Кушбунар, да дойдат от Ямбол и Карнобат четници, да събера 500-600 човека и тогава да ударя Сливен! Когато овалдея Сливен масовото въстание по-лесно ще избухне“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах