сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018
Явлението обикновено се наблюдава в северните географски ширини, но през зимата се вижда и на юг.
Великото противостоене между Марс и Земята, когато двете съседни планети ще се приближат до минимално разстояние, пълно лунно затъмнение, традиционните сезонни метеоритни потоци или „дъждове“ - 2018 година ще бъде богата на астрономически явления, които ще могат да се наблюдават от Земята.
За радост на астрономическите ентусиасти на 1 и 2 януари Луната ще бъде по-близко до нашата планета, отколкото ще се намира през цялата 2018 г. - съответно на 356 565 и 356 846 километра.
Нов вид гигантски тихоокеански октопод бе открит от изследователи на Университета в Аляска, съобщи изданието Earther. Смята се, че той е най-големият екземпляр на октоподите.
През 2017 г. научихме много – миньори попаднаха на изключително добре запазена вкаменелост от динозавър и археолози успяха да датират предполагаемата гробница на Иисус. Но ето няколко загадки, които останаха неразбулени през тази година.
Астронавтът от НАСА, направил първата в историята "свободна" разходка в Космоса почина на 80-годишна възраст.
Наблюдението на сливането на две неутронни звезди, което даде възможност за първи път да се уловят едновременно гравитационни и електромагнитни вълни, бе определено за научното откритие на 2017 от американското списание „Сайънс“ (Science).
Нюгрейндж е най-сложната от няколкото коридорни гробници, открити в плодородните земи край река Бойн, и една от най-важните мегалитни структури в Европа.
Очна линия и египетски скарабеи бяха намерени в един от най-древните градове на света.
Фосили на 3.5 млрд. години, открити в Австралия, носят следи от най-старите известни микроорганизми, живели на Земята.
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Страница 26
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах