сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Ключът към любовта е прост – твърдят учени

2.11.2019 г.

Все повече двойки по света се развеждат – и то често след кратко съжителство.

Първоначално сме влюбени и мечтаем да останем с човека до нас завинаги, но това често се променя. В Америка едва три от десет брака се запазват. The  Atlantic публикува статия с причините за това, позовавайки се на учения Джон Готтман. Той основава The Love Lab във Вашингтонския университет, където изследва двойки за стабилността на връзката им.

Агресията води до края на всяка връзка, kазва Готман. Щастливите двойки saспокойни и уравновесени по време на връзката. Дружелюбността е ключът към успеха. Който иска трайна връзка с партньора си трябва да го уважава и да бъде приятелски настроен.

Разбира се не винаги е възможно по време на спор да се изричат мили думи, nо дори в подобна ситуация е важно спокойно и обективно да се изяснят чувствата и да се даде думата и на другия вместо да бъде обвиняван и да му се крещи.

 Готман допълва: комуникацията е от съществена важност. Двойки, които се игнорират след свади е по-вероятно да се разделят, както и онези, които не могат да се радват един на друг.

От друга страна онези, които са открити с партньора си, вслушват се в него и активно го въвличат във вземането на решения остават щастливи заедно.

Според Готман много хора имат това агресивно и защитно поведение. Това е типичен защитен механизъм и проява на страх, че никога няма да имат щастлива връзка. Добротата е както мускул, обяснява той – при някои е по-изразена отколкото при други. Мускулите могат да се тренират – както и дружелюбността.

Има и още нещо свързано с комуникацията: дори и да ви е трудно да станете от удобното легло, за да направите услуга на партньора си и да му подадете нещо за пиене, по-добре го направете вместо да го игнорирате. Колкото по-добър и открит сте с половинката си, толкова повече ще получите в замяна. Готам говори за спиралата на любовта. А кой не иска да попадне във водовъртеж от любов?

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах