сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Защо умните и силни мъже пият уиски

18.8.2019 г.

Даниел Крейг в ролята на Джеймс Бонд пие изключително добро уиски в Skyfall заедно със противника си. И агентът изглежда харесва напитката, тъй като в следващите епизоди си позволява и друга чашка.

Години, десетилетия, ако не и векове наред напитката символизира точно това, което въплъщава Джеймс Бонд: мъжественост, сила, интелигентност и дързост.

Защо обаче всички – от благородния гангстер в холивудските филми до банкера на Уолстрийт – обичат уиски?

Експертът Стефан Габаний има теория: уискито дължи имиджа си на грандиозния маркетинг на шотландците през XIX век. „Шотландците рано разбрали, че един продукт се продава по-добре, когато има имидж зад себе си. Те популяризирали Шотландия – и уискито в резултат – като място със сурова красота. Като нещо, което е диво и благородно в същото време.“ По това време френският коняк е бил напитката за социални срещи, а уискито – специалната.

Останалото е свързано с колониалната история на страната: Великобритания е имала огромно културно влияние в много от колониите си. Така уискито се наложило с имиджа си в Индия и САЩ. Трябва да се отбележи, че напитката има подобна репутация и до ден днешен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах