сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

Ако страдате от хроничен стрес, вероятно същото важи и за кучето ви

20.6.2019 г.

Ново проучване установява, че кучетата попиват емоциите ни,.

от Carrie Arnold, National Geographic

Един поглед към изпълненото с очакване лице на вашето куче и размахваната опашка може да разведри и най-лошия ден. Когато то е болно и нас ни боли.

Сега ново проучване доказва още една връзка: собственците, които са подложени на траен стрес и страдат от тревожност могат да ги предадат на своите любимци.

„Кучетата умеят да разбират хората“, казва зоологът Лина Рот от шведския университет „Линкопинг“. „Те определено ни разбират по-добре отколкото ние тях.“

Това умение те са усъвършенствали в течение на десетки хиляди години съжителство с човека. Тук обаче има и потенциален риск: ако ние се страхуваме, кучетата ни също могат да започнат да се боят.

Някои хора са по принцип по-тревожни и емоционални, черта на характера наречена невротизъм. Рот излага хипотезата, че собственик с установена тревожност може да причини хроничен стрес и у своя домашен любимец.

За да определят нивата на стрес както при хората, така и при кучетата за период от няколко месеца Рот и колегите й измерили концентрацията на стресовия хормон кортизол в косата и съответно в козината. Кучето на собственик с високо ниво на кортизол също имало високо ниво на хормона на стреса.

Интересното е, че това не важало в обратната посока: в проучването, публикувано в журнала Scientific report този месец не са установени доказателства, че тревожни кучета могат да предадат състоянието си на собственика.

Стенли Корън, експерт по поведение на кучетата и професор по психология в Университета в Британска Колумбия казва, че резултатите подкрепят твърдението, че „кучетата четат емоциите ни и реагират спрямо тях.“

Новите данни не значат, че тревожните хора не бива да си вземат любимци – съвсем не, казва Корън. Наличието на куче единствено може да ни помогне да си починем по-пълноценно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах