сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

„Спейс Екс“ изстреля първите 60 сателита за космически интернет

25.5.2019 г.

Американската частна космическа компания „Спейс Екс“ изстреля ракетата „Фалкън 9“, на борда на която се намират първите 60 сателита от съзвездието „Старлинк“ – мрежа, чиято цел е да осигури високоскоростен интернет от космоса, която един ден може да наброява до 12 000 сателита, съобщава АФП.

Изстрелването беше осъществено успешно от космодрума в Кейп Канаверъл, щата Флорида. Втората степен на носещата ракета ще започне да освобождава постепенно сателитите, когато достигне височина от 440 километра. След това сателитите ще използват собствени двигатели, за да се подредят в относително ниска орбита около Земята – на височина от 550 километра. Това е малко по-високо от Международната космическа станция, но доста под височината на останалите спътници, някои от които са на геостационарна орбита от 36 000 километра.

Изстрелването беше насрочено първоначално за миналата седмица, но беше отложено – първо заради буреносни ветрове, а след това заради обновяване на софтуера. Компанията на милиардера Илон Мъск се опитва да заеме водещо място на пазара за космически интернет.

Всеки от сателитите от съзвездието „Старлинк“ тежи едва 227 килограма. Мрежата ще започне да работи след като първите 800 сателита от нея бъдат активирани, което означава, че ще са необходими още няколко подобни изстрелвания. / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах