сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Начинът на хранене скъсява живота на един от пет души по света

4.4.2019 г.

Неправилните диети причиняват ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване.

Анализът на Лансет установява, че ежедневният начин на хранене е по-голям убиец от тютюнопушенето и в момента е причина за по-ранната смърт на един от пет души по целия свят.

Солта – независимо дали в хляб, соев сос или преработена храна – съкращава най-много животи. Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а за „лошото качество” на начина на хранене, вреден за сърцето и причиняващи рак.

Глобалното проучване анализира как хората умират във всяка страна по света. Част от анализа използва оценки на хранителните навици на страните, за да определи колко често начинът на хранене е скъсявал живота.

Опасният начин на хранене е този, който съдържа:

Твърде много сол – 3 милиона смъртни случая

Твърде малко пълнозърнести храни – 3 милиона смъртни случая

Твърде малко плодове – 2 милиона смъртни случая

Ниска консумация на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски дарове и фибри са другите основни убийци.

„Ние откриваме, че диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света”, заявява за Би Би Си директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон Кристофър Мъри.

Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечно-съдови заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем. Твърде голямото количество сол повишава кръвното налягане и това от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт. Солта може също да има пряк ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност. Пълнозърнестата храна, плодовете и зеленчуците имат обратен ефект – те са „кардиопротектори” и намаляват риска от сърдечни проблеми. Ракът и диабет тип 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с храненето.

Според проучването сред здравословните храни, които липсват в повечето менюта по света, са ядките и семената. Проф. Нита Форухи, от Университета в Кеймбридж, казва: „Възприето е, че те са малки „опаковки с енергия“, които ще ви направят дебели, но те са пълни с добри мазнини. Огромният дебат за напълняването от употребата на захар и връзката между червеното и преработеното месо с рака привличат огромни заглавия през последните години. “Те могат да бъдат вредни, но са много по-малки проблеми, отколкото недостига на пълнозърнести храни, плодове, ядки, семена и зеленчуци”, казва проф. Мъри.

Изследването показва също, че твърде много газирани напитки се пият във всички краища на света. Има ли страни, които се справят добре? Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, отбелязват някои от най-ниските нива на смъртни случаи, свързани с храненето по света. Страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия са в противоположния край на спектъра.

Израел има най-ниската смъртност, свързана с хранене – 89 на 100 000 души годишно. В Узбекистан е най-високото ниво на смъртни случаи, свързани с хранене – 892 на 100 000 души годишно. Китай консумира огромни количества сол, като соята и другите солени сосове са ключова част от кухнята на страната. Тя е с най-висока смъртност вследствие на солта от всяка друга страна. Великобритания изостава от страни като Франция, Дания и Белгия. Най-големите й проблеми са липсата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Според проучването 14% от смъртните случаи в Обединеното кралство са свързани с начина на хранене, или 127 смъртни случая на 100 000 души годишно. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах