сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Консумацията на алкохол може да предизвика рак

3.4.2019 г.

Ново проучване показва, че когато става въпрос за рак при жените, пиенето на бутилка вино седмично има същия ефект като пушенето на десет цигари за същия период

За мъжете консумирането на бутилка вино седмично увеличава риска от рак и има същия ефект, като пушенето на пет цигари. За жените алкохолът увеличава риска от рак на гърдата.

Изследването е проведено от Университетската болница Southampton NHS Foundation Trust, Bangor University и University of Southampton и е публикувано в BMC Public Health.

Водещият изследовател на проучването Тереза Хийдс заяви в съобщение за медиите: „Искахме да отговорим на въпроса: колко цигари са еквивалент на бутилка вино? Нашите резултати показват, че бутилка вино се равнява на пет цигари седмично при мъжете и десет при жените.“

Учените смятат, че ако 1000 непушачи пият бутилка вино всяка седмица, 10 от тези мъже и 14 от тези жени ще развият рак в някакъв момент от живота си. При мъжете най-вероятно това ще бъде рак на стомашно-чревния тракт, докато 55% от жените ще развият рак на гърдата.

Ако увеличите консумацията на вино до три бутилки седмично, броят нараства до около 36 на всеки 1000 жени и 19 на всеки 1000 мъже. Това са около 23 цигари седмично при жените и 8 при мъжете.

Учените обаче подчертават, че тези резултати не означават, че пиенето на чаша вино от време на време има същите последствия като пушенето на цигари. „Трябва да е ясно, че това проучване не казва, че умерената консумация на вино е еквивалент на пушенето на цигари“ - пояснява Хийдс.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах